עשור
ראשי » היסטוריה
ויצו נוסדה בשנת 1920 בבריטניה על רקע חוסר ייצוג לנשים במוסדות הציוניים. מייסדות ויצו, רבקה זיו, ורה וייצמן, אדית אדר, רומנה גודמן והנרייטה סאלד ייסדו את ויצו מתוך מטרה לספק את צורכיהן של נשים וילדים בארץ ישראל (פלשתינה).
מאז היא ייסדה בישראל את שירותי החינוך, הרווחה והבריאות הראשונים והיא ממשיכה ופועלת למען צמצום פערים בחברה הישראלית, דאגה לרווחתם של פעוטות, ילדים, בני נוער וקשישים, קידום מעמד האישה וחיזוק הקשר בין יהדות העולם לישראל.
ביקור ששינה את ההיסטוריה
האב המייסד של הציונות, תיאודור הרצל, היה עיתונאי יהודי אוסטרו-הונגרי ומייסד התנועה הציונית העולמית. המפקדה הראשונה של התנועה הציונית הייתה בגרמניה.
עם תבוסתה של גרמניה במלחמת העולם הראשונה, הענקת מנדט בריטי על ארץ ישראל על ידי חבר הלאומים והצהרת בלפור שהבטיחה בית לאומי יהודי בארץ ישראל, עבר מטה התנועה הציונית לבריטניה. את ההנהגה הציונית החדשה הוביל פרופ' חיים ויצמן בלונדון.
פעולותיה של ויצו בארץ ישראל לפני הקמת המדינה
העלייה השלישית של (1919 – 1923) הקימה רבים מהמוסדות שהפכו לתשתית המדינה העתידית: קיבוצים, מושבים, אגודות שיתופיות, הסתדרות העובדים של ההסתדרות וההגנה. העלייה הרביעית (1924-1932), בעיקר מפולין, והעלייה ה-5, מפולין ומארצות דוברות גרמנית (1933-1939) התיישבו בעיקר בערים, בעיקר בעיר החדשה תל אביב, שהוקמה בשנת 1909.
הכשרה מקצועית לנשים
גרמניה הנאצית פלשה לפולין ב-1 בספטמבר 1939, והחלה את מלחמת העולם השנייה. עד מהרה נכבשה כל אירופה, למעט בריטניה, על ידי גרמניה.
שנים אלו היו טרגיות לכל וגם לויצו שכמעט הושמדה. ערב המלחמה היו לויצו 102 קבוצות ויצו בפולין, 23 קבוצות ויצו בבולגריה, 69 קבוצות ויצו בטרנסילבניה ועוד. ויצו העולמית, שבה היו 110,000 חברות לפני המלחמה, מנתה בסופה 55,000 חברות.
ההכשרה המקצועית מתרחבת
הנטל הכלכלי של השנים הראשונות אילץ את הממשלה להכריז על קיצוב. שר האספקה והקיצוב דב יוסף חילק תלושי קיצוב לכל האזרחים למזון, ביגוד ושאר הצרכים. מלבד אתגרי האוכלוסייה ההולכת וגדלה, שנות ה-50 עמדו בסימן גם בפרויקטי פיתוח גדולים בלכיש בדרום ובעמק יזרעאל בצפון. פרויקט השבחת הקרקע הענק של עמק חולה היה סמל לתקופה. העשור התאפיין גם בהתקפות מסתננים של על פני גבולות ירדן ומצרים ואיומים מתמשכים באזור.
תעשיית הבית וחנויות
שלוש חנויות תעשיית הבית הוקמו בירושלים, תל אביב וחיפה והן מוכרות את תוצרי פעילויות המלאכה של בתי הספר של ויצו לשוק הכללי. מאז מלחמת ששת הימים שימשו החנויות מקור תעסוקה לנשים ערביות במזרח ירושלים, בעזה ובבית לחם, שם רקמו הנשים מפות ושמלות. לפני כן סופקה עבודה לנשים הדרוזיות בפקיעין. המחלקה לתעשיית הבית העסיקה נשים כדי לספק פריטים לשימוש יומיומי מעשי, כמו מעילים, עבודות סריגה ועוד…
אבני דרך
עשור זה אופיין במלחמות ופעולות טרור נגד מטרות ישראליות בארץ ובחו"ל. אך גם בהמשך עלייה והסכם שלום היסטורי.
1972- טבח של 11 ספורטאים ישראלים על ידי טרוריסטים פלסטינים התרחש באולימפיאדת מינכן ב-1972 והסעיר את העולם היהודי.
ב-6 באוקטובר 1973 תקפו צבאות מצרים וסוריה התקפת פתע על כוחות ישראלים בסיני וברמת הגולן, והחלה את מלחמת יום הכיפורים.
אבני דרך
בשנת 1980 מתקבל חוק ירושלים בכנסת, המכריז על ירושלים כבירת ישראל הרשמית.
בשנת 1984, מבצע משה מביא לישראל 7,000 יהודי אתיופיה.
האינפלציה המשתוללת מסכנת את הכלכלה הישראלית השברירית. תוכנית חירום כלכלית שיזמו ראש הממשלה שמעון פרס ושר האוצר יצחק מודעי ב-1985 מייצבת את המצב.
ב-1987 מתחילה האינתיפאדה הראשונה בגדה המערבית וברצועת עזה.
ב-1989 מתחיל הגל ההמוני השני של ההגירה הסובייטית לישראל.
אבני דרך של ויצו
בנובמבר 1989 נפלה חומת ברלין, וברית המועצות קרסה. הגל ההמוני השני של יהודים מברית המועצות לשעבר נמשך ועד סוף המאה, למעלה ממיליון יהודים יעלו לארץ מברית המועצות.
באוגוסט 1990 פלשה עיראק לכווית, מה שהוביל למלחמת המפרץ ב-1991. עיראק שיגרה 39 טילי "סקאד" נגד ישראל, ועוררו חרדה וחשש מראשי נפץ כימיים. ישראלים בנו חדרי אבטחה בבתיהם, והצטיידו במסכות גז.
במאי 1991, מבצע שלמה, רכבת אווירית חשאית, העלה לישראל 8,000 יהודי אתיופיה. עד סוף שנות ה-90, 70,000 יהודי אתיופיה נמצאים בישראל.
אבני דרך של ויצו
2000
• 1,000 נשות ויצו מהארץ ומהעולם מגיעות להשתתף בכנס ויצו העולמי ה-22 בתל אביב, לציון 80 שנה לוויצו, במפגן הזדהות יוצא דופן עם ויצו ועם ישראל בתחילת המאה ה-21. גולת הכותרת היא הופעתם של 13 בוגרי בתי ספר של ויצו.
• אתר ויצו העולמי www.wizo.org מושק!
• ויצו ישראל פותחת את בית הספר הראשון למנהיגות פוליטית לנשים בירושלים, בהשתתפות 45 נשים בגילאי 24-52, ימין ושמאל, דתיות וחילוניות, ערביות ויהודיות. שרת ההגירה פרופ' יולי תמיר נושאת את נאום הפתיחה.
אבני דרך של ויצו
2010
• 100 מנהיגות מ-30 מדינות מגיעות לישראל כדי להשתתף ב-WIZO MOR השנתי העולמי לציון 90 שנה להקמת ויצו העולמית.
• ביום האישה הבינלאומי משיקה ויצו ישראל קו חירום חדש לנפגעות אלימות.
• ויצו בפרוייקט בנות ובני מצווה לוגגת ל- 500 בני ובנות נוער בכותל.