סקר ויצו: כשני שליש מהציבור תומך בכהונת אישה בתפקיד רמטכ"לית
70% מהציבור מסכים כי מלחמת חרבות ברזל הוכיחה שנשים יכולות לקחת חלק כלוחמות גם במלחמה וגם בשגרה; 73% מהציבור מסכים כי אישה יכולה להיות לוחמת מבחינה מנטאלית; 61% מהציבור מסכים כי אישה יכולה להיות לוחמת מבחינה פיזית; רק כרבע מהציבור היה רוצה שהבת שלו תהיה לוחמת
ויצו עלתה בקמפיין רשת "זמן לנשים בחזית" בשיתוף ארגונים וגופים עסקיים
בימים אלה אנו בעיצומה של מלחמה חסרת תקדים אשר שמה את הנשים בחזית הלחימה הן בזירה הצבאית והן בעורף האזרחי שהפך במתקפה לחזית בפני עצמו. החל מיום ה-7/10 מתקיים שיח רחב שמבין בחשיבותן ומכיר בתרומתן של הנשים למערכה הצבאית והאזרחית שיח אשר מאתגר ומנפץ תפיסות רבות לגבי שילובן של נשים במלחמה, בזכות סיפורי הגבורה והעשייה שלהן, כמו גבורת הטנקיסטיות, הרבש"ציות והלוחמות. תקופה קשה זו מהווה נקודת פתיחה לשינוי חברתי תודעתי עמוק בחברה הישראלית הממוקד במקומן של נשים בחזית.
לקראת יום האישה הבינלאומי שחל ב 8.3, ויצו ביקשה לבחון את עמדות הציבור כלפי נשים בצבא ובתפקידים בכירים בממשל כפועל יוצא מהשיח הציבורי המתקיים מפרוץ המלחמה בעורף האזרחי-עומק העוטף.
"נאה דורש נאה מקיים?" מסקר של ויצו, שבוצע על ידי מכון המחקר רושניק, עולה כי 70% מהציבור מסכים כי מלחמת חרבות ברזל הוכיחה שנשים יכולות לקחת חלק כלוחמות גם במלחמה וגם בשגרה, ואף 65% מסכימים כי אישה יכולה לכהן כרמטכ"לית. אך 24% מהציבור היה רוצה שהבת שלו תהיה לוחמת ו- 40% מהציבור שהבן שלו יהיה לוחם. הסקר בוצע במחצית חודש פברואר באופן מקוון, מהווה מדגם אקראי, ארצי, מייצג של גילאי 18-64.
לדברי רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו, הסקר בוצע בעיצומה של מלחמה עקובה מדם, מתקפה שחדרה לעומק העורף האזרחי, עם טבח אכזרי, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות סדיסטיים ומתועדים, כולל אירוע חטיפה מקיף, חסר תקדים ושבי של מאות חטופות וחטופים פעוטות, ילדות וילדים, מתבגרות ומתבגרים, נשים גברים וקשישים בידי חמאס בעזה. "לאור הרקע המורכב, התפיסות בציבור בכלל ובקרב נשים בפרט מפתיעות ומרמזות על עומק השינוי החברתי שאנו מזהות וטלטלה בתפיסות העולם השמרניות שאפיינו את החברה הישראלית עד ל-7/10. מבחינה מגדרית נשים נמצאות כליברליות יותר ובשלות יותר להשלכות של נשים שותפות בחזית המלחמה."
על פי הסקר, 70% מהציבור מסכים כי מלחמת חרבות ברזל הוכיחה שנשים יכולות לקחת חלק כלוחמות גם במלחמה וגם בשגרה, ובחלוקה מגדרית – 82% מהנשים מסכימות לעומת 57% מהגברים.
עוד עולה כי בקרב 73% מהציבור יש הסכמה כי אישה יכולה להיות לוחמת מבחינה מנטאלית, בחלוקה על פי מגדר – 80% מהנשים מסכימות כי אישה יכולה להיות לוחמת מבחינה מנטאלית לעומת 66% מהגברים.
כאשר הנסקרים נשאלים האם אישה יכולה להיות לוחמת מבחינה פיזית, כ-61% מהציבור מסכים עם אמירה זו, ובחלוקה מגדרית – 74% מהנשים מסכימות כי אישה יכולה להיות לוחמת מבחינה פיזית לעומת 47% מהגברים.
על פי הסקר כ 65% מהציבור מסכים שאישה יכולה לכהן כרמטכ"לית ובחלוקה על פי מגדר – 75% מהנשים מסכימות כי אישה יכולה לכהן כרמטכ"ל לעומת 53% מהגברים. כלומר גם למעלה ממחצית מהגברים תומכים ברעיון שאישה יכולה לכהן רמטכ"לית.
לעומת זאת, כ-24% בלבד מהציבור היה רוצה שהבת שלו תהיה לוחמת (ובחלוקה מגדרית: 29% בקרב הנשים ואילו 20% בקרב הגברים), בעוד שכ-40% היו רוצים שבנם יהיה לוחם, כאן נמצא שיעור דומה בקרב הנשים והגברים.
סיבות לכשל המודיעיני על פי תפיסת הציבור: 81% חושבים כי הסיבה העיקרית להתעלמות וחוסר טיפול של הדרג הפיקודי מההתראות של התצפיתניות והנגדת מ-8200 היא יהירות הממונים וזלזול במידע שהתקבל, ו 31% מהמשיבים לסקר חושבים שההתעלמות נבעה בשל היות התצפיתיות והנגדת נשים.
לצד זה, קרוב למחצית (43%) מעריכים כי במידה וההתראות היו מגיעות למפקדות במקום למפקדים הן היו מטופלות באופן רציני יותר ובחלוקה מגדרית: 60% נשים לעומת 27% גברים ציינו זאת.
הסקר מצביע על כך שמרבית הציבור (למעלה מ-78%) סבור שנשים צריכות להיות פעילות באופן שווה לגברים בשורה של גופי ממשל שנבדקו:
- כ-80% מהציבור בממוצע (נע בין 78% ל 82%) מסכים שנשים צריכות להיות פעילות באופן שווה במשרדי הממשלה, נתון דומה נמצא לגבי שילובן השווה של נשים בקבינט החברתי – כלכלי, בחברות ממשלתיות, בוועדות החקירה ובמנהלת תקומה.
- כ-70% מהציבור מסכים שנשים צריכות להיות פעילות באופן שווה בקבינט המלחמה המורחב, ובחלוקה מגדרית 80% נשים ו – 60% מהגברים סבורים כך.
- כ-67% מהציבור מסכים שנשים צריכות להיות פעילות באופן שווה בקבינט המלחמה המצומצם, ובחלוקה מגדרית: 77% נשים ו – 55% מהגברים סבורים כך, כלומר מעל למחצית מהגברים מסכימים שיש לשלב נשים בקבינט המלחמה באופן שווה כמו גברים.
לדברי נוימן "הסקר משקף שברמה התיאורטית יש הבנה והכרה שנשים נמצאו כמי שהתמודדו עם המתקפה והלחימה באופן ששיקף קור רוח, יוזמה, תפקוד גבוה ונטילת אחריות באופן מלא. כמו כן הסקר מספק תובנות לגבי המחיר של העדר הנשים בדרגי הפיקוד במערך המודיעין שכשל ואת הציפיה החברתית לשילוב נשים במוקדי קבלת החלטות בדרגי הממשל."
"כדי להישאר ערניים, כדי לאתגר דפוסי חשיבה נוקשים, כדי לאתגר הצטברות של אנשים הבוחרים דומים להם – יש להכניס לכל מערכת גיוון מגדרי, תרבותי, שייצר גמישות מחשבתית, יצירתיות וערנות. הצבא חייב להפנים זאת ולהניע תהליך בטווח המיידי ובטווח הארוך, לצד זה הממשלה חייבת לשלב נשים בכל מוקדי קבלת החלטות כבר עתה בזמן המלחמה: צוותי מו"מ החזרת חטופים, קבינט בטחוני מצומצם ומורחב, משרדי ממשלה, ועדות בכנסת ובוועדת החקירה לכשתוקם. 50%-50% אינה אמירה כללית, 50%-50% הינם צורך ואסטרטגיה מצילת חיים."
בכל שנה ויצו מובילה ביום האישה הבינלאומי (8.3) קמפייןמהלך עומק שבא להאיר פינה חשוכה, לשים דגש על תופעה חברתית שאנחנו מזהות וקשורה קשר ישיר לנשים.